Відбулися урочистості з нагоди прославлення у лику святих преподобної Смарагди Ніжинської, сповідниці

3 травня 2014 р., у Введенському жіночому монастирі м. Ніжина відбулися урочистості з нагоди прославлення у лику святих преподобної Смарагди Ніжинської, сповідниці

З благословення Місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія Божественну літургію очолив керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.

Митрополиту Антонію співслужили архієпископи Херсонський і Таврійський Іоанн, Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, Городницький Олександр, єпископи Ніжинський і Прилуцький Іриней, Конотопський і Глухівський Роман, Бородянський Варсонофій, Фастівський Даміан і духовенство Ніжинської єпархії.

За богослужінням собор архієреїв звершив чин прославлення у лику місцевошанованих святих Ніжинської єпархії преподобної Смарагди Ніжинської, сповідниці. Духовенство в останній раз проспівало заупокійні піснеспіви ігумені Смарагді. Потім єпископ Бородянський Варсонофій оголосив постанову Священного Синоду Української Православної Церкви від 8 травня 2012 року (журнал № 32) про причислення до лику святих подвижниці благочестя ігумені Смарагди (Онищенко) (+ 1945), а єпископ Ніжинський і Прилуцький Іриней прочитав житіє новопрославленої святої.

Чесні мощі преподобної Смарагди Ніжинської будуть постійно знаходитися у Введенському жіночому монастирі м. Ніжина.


Перейти до панелі інструментів