Густинська ікона Пресвятої Богородиці

Святкується: 28 липня / 10 серпня

Густинська ікона Божої Матері знаходиться в Троїцькій церкві Густинського монастиря, поблизу міста Прилук Полтавської губернії. Час появи цієї ікони невідомий, але вважають, що вона вельми стародавнього походження. Густинська ікона Пресвятої БогородиціУ літописі Густинського монастиря збереглася звістка, що вже в 1670 р. ця ікона була відома всюди як прославлена багатьма чудовими знаменнями.

Спочатку св. ікона стояла над колодязем, а потім, після багатьох явлених чудес і зцілень, перенесена до самого монастиря. У літній час Густинську ікону поміщають в іконостасі Троїцької церкви, ліворуч від царських врат, а в зимовий час її переносять звідси в тепліше приміщення, в трапезну церкву Воскресіння Христова. По суботах перед нею звершується урочистий молебень з акафістом, до якого стікаються численні шанувальники св. ікони.

Щорічно, коли на монастирській площі буває ярмарок, ікону виносять з церкви, обходять з нею навколо всього ярмарку і ставлять в спеціально для того облаштованій каплиці, в якій вона і залишається до кінця ярмаркового торгу. Тому Густинська Смоленська ікона називається також “Ярмарковою”.

Розміри цієї ікони значні: у вишину вона має 1 аршин 13 і 1/2 вершки, а завширшки – 1 аршин 2 і 1/4 вершка. Старанністю шанувальників, вона давно вже прикрашена срібною позолоченою ризою.

Євгеній Поселянин “Оповіді про чудотворні ікони Богоматері”. (1919р.)


Перейти до панелі інструментів